© Jelena Hinic

Приметио сам да младенци у већини случајева отаљавају овај избор, тј. иде се по устаљеним клишеима. Можда ми сад не верујете, али са сигурношћу тврдим и покушаћу образложити да је избор фотографа једно од кључних ствари за вашу свадбу. Имам осећај да људи некад више брину какве ће им бити салвете него изглед фотографија које им остају заувек. Само да се разумемо, не подцењујем салвете, али треба да постоје неки приоритети уколико хоћете да оставите лепе успомене на важан догађај у вашем животу. Само се запитајте, за 5 година (што није далеко колико се чини) кад будете хтели да се сетите успомена, да ли ћете донети балоне и у њих гледати док се присећате како сте започели ваш брак? Или ћете можда са сузом у очима гледати у миксер који вам је поклонила ваша баба стрина? Додуше миксери данас трају највише годину дана.

Избор фотографа није битан за сам чин венчања, али је и те како важан за чување ваших осећања. Сетите се нпр. најбољег провода до сад. Детаље сигурно нисте запамтили. Можда и не знате зашто, али сигурно и сада знате колико сте тада били срећни. Ми смо емотивна бића и не памтимо доживљаје без унетих осећања. Зато постоји ова врста фотографије, да оживи ваше успомене, а притом естетски да изгледају што лепше.

Надам се да вам је јасна важност овог посла и колико га не треба подцењивати.


© Fotografisanje Svadbi Hrvic Tim

Сада да пређемо на тежи део: Како да направите добар избор? Једноставно је – поређењем. Сад ви мислите, ‘ај, Никола, не сери то смо знали и на почетку. Слажем се, али комплексно питање захтева једноставан одговор. Мој ћу образложити кроз три врсте избора фотографа, али ћу оставити на вама да одлучите који је набољи, јер је опет је све ствар укуса:

  1. Пријатељ фотограф – Данас су толико распрстрањени људи са камером у руци да у сваком друштву постоји неко ко има фб страницу са додатком Photography у називу. Лепо је то што другар хоће да се бави креативним занимањем, али треба се запитати да ли је он прави избор за вас? Немојте овде да вас емоције преваре, то што ви осећате према њему као човеку, нема везе са његовим професионалним опредељењем. Имам правило да својим пријатељима никакве врсте прослава не фоткам, хвала на понуди, али ипак ћу ја доћи да се напијем к’о говедо, јер си ми ти битнији, а не новац који бих ту зарадио. Често ни ми не можемо да одвојимо емотивно од професионалног па квалитет рада не буде задовољавајући (сад колеге преврћу очима, опуштено, ово је само моје мишљење). Можда вам ово звучи сурово, али не вреди ризиковати квалитет фотографија само зато што вам је нека особа драга, увек је можете позвати као госта. Наравно никако вас не саветујем да ову опцију одмах прецртате, али прво треба добро размислити.
  2. Препорука или избор фото-радње због популарности – Опет добри стари пријатељи или родбина са њиховом препоруком. Може то да прође како ваља, будите сигурни, и не мора. Не треба сумњати у искреност пријатеља, него траба видети да ли је оно што је њима одговарало право и за вас. Нпр. нема исти стил фотограф који ради свадбе сваки викенд и онај који ради неколико свадби годишње. Они први често упадну у клише па им свака свадба изгледа исто. Немојте се чудити кад добијете скоро исте фотке као ваш пријатељ, јер где је велика количина губи се креативност. Немам ништа против клишеа и не фаворизујем ове друге, али уколико желите оригиланост веће су шансе да ћете од њих добити. Разлог лежи у томе што се више труде да се докажу, а и углавном су то млађи људи који би вас боље разумели уколико хоћете нешто дручије и иноватније. Ако нисте од таквих, маните се бунтовника и држите се старих добрих фотографа. Поред тога избор само зато што је нека фото-радња на гласу, а да нисте сигурно да вам одговара њихов стил је тотална глупост, то не бих ни коментарисао даље.
  3. Самосталан избор поређењем – Овде нема шта пуно да кажем. Једноставно је, издвојите један дан са својим будућим супружником/супружницом и погледајте што више радова различитих фотографа. Вероватно ћете се двоумити између неких, најбоље да се видите са њима, чујете шта нуде и видите какве су особе. Ова метода није за лење, а да сте лењи ово вероватно не бисте ни читали тако да крените на посао што пре. Чим резервишете место требали би и фотографа, јер вам је исто у нивоу приоритета.


© Nikola Đaković

За крај бих додао да ово није моја реклама, ја се на бавим фотографисањем свадби нити имам жељу. Повремено радим као асистент колегама, али немам амбиције да радим самостално. Тако да себе не пропоручујем за такву врсту догађаја, уколико вас занима радо ћу вам послати неколико предлога квалитетних фотографа па сами направите избор. Можете ми се јавити мејлом или путем фб, инста, како год вам одговара линкови за контакт су испод.

Мада себе препоручујем као госта.

© 2021 Nikola Zivkovic
Success is having to worry about every damn thing in the world, except money. - Johnny Cash